scheldeloodsenkoor m.m.v HZO


Bestel kaarten

Zomer 2017 do. 22 juni Zierikzee

Datum: 22-06-2017 om 20:15 uur.
Locatie: Nieuwe Kerk Zierikzee

Zomer 2017 do. 22 juni Zierikzee

MATHIEU VAN BELLEN SPEELT PHILIP GLASS!!!

matthieu_webChef-dirigent: Ivan Meylemans
Lokatie: Grote Kerk Zierikzee

Programma:

David Bakarishnan – Skylyfe voor strijkorkest en vioolsolo  (bewerking Ivan Meylemans)
Ennio Morricone – titelmuziek Cinema Paradiso
Pjotr Iljitsj Tsjaikovsky – Serenade voor strijkorkest
Philip Glass – vioolconcert nr 2  “The American Four Seasons”, Mathieu van Bellen, viool

Solist: Mathieu van Bellen, viool

David Balakrishnan

Violist en componist David Balakrishnan [Los Angeles, 1954] heeft door de jaren heen een reputatie opgebouwd als -improviserend violist die stilistische elementen van jazz, Europese en -Indiase klassieke muziek en Amerikaanse volksmuziek integreert tot één geheel. Hij was in 1985 de oprichter van het befaamde Turtle Island Quartet dat met hun cd-opnames meerdere Grammy’s heeft gewonnen.

Als componist is Balakrishnan bekend om zijn werken voor films en tv. Hij schrijft ook werken voor orkest, o.a. voor het Nashville Chamber Orchestra en het Detroit Symphony Orchestra.

Skylife

Zijn werk ‘Skylife’ is oorspronkelijk voor strijkkwartet. Chef-dirigent Ivan Meylemans maakte hiervan een bewerking voor strijkorkest en solo-viool. Solist in dit werk is Mathieu van Bellen die in het najaarsprogramma van 2015 bij het Zeeuws Orkest soleerde met het vioolconcert van Benjamin Britten.

Ennio Morricone

Cinema Paradiso is een Italiaanse film uit 1988, geschreven en geregisseerd door Giuseppe Tornatore. De film was alleen te zien in Spanje, Frankrijk, Engeland en Amerika en kreeg aanvankelijk slechte kritieken. Een jaar later werd de verkorte versie een internationaal succes en de film won de speciale juryprijs op het filmfestival van Cannes en de Oscar voor Beste Buitenlandse Film. Ongetwijfeld heeft de muziek van Ennio Morricone [1928] bijgedragen aan het succes van de film.

Deze Italiaanse meester-componist weet als geen ander een sfeer van -nostalgie op te roepen en de muziek geeft diepte en een subtiele kleur aan elke scène van de film. Het strijkorkest van het Zeeuws Orkest speelt de titelmuziek van de film.

Tsjaikovsky

De Russische componist Pjotr Iljitsj Tsjaikovsky [1849-1893] schreef zijn -Serenade in C voor strijkorkest in de herfst van 1880. Zelf beschouwde hij het 4-delige werk dat hij vanuit een innerlijke -drang en recht uit zijn hart schreef als een van zijn beste composities.

In elk deel belicht de componist een ander aspect van de kleurenrijkdom van het strijkorkest. Het eerste deel is in de vorm van een klassieke sonate waarbij de componist bij wijze van eerbetoon aan Mozart de stijl van de beroemde Oostenrijkse meester imiteert.

Het tweede deel is een wals, populair in de 19e eeuw en zeker bij Tsjaikovsky die deze dansvorm in veel van zijn composities gebruikt. Het derde en langzame deel is getiteld ‘Élégie’ wat eigenlijk ‘klaagzang’ betekent maar hier horen we vooral een subtiele melancholie in plaats van een diepe tragiek. In het vierde deel verwerkt de componist twee Russische melodieën en keert hij aan het eind nog heel even terug naar het thema van de opening van het 1e deel. Uiteindelijk klinkt er een uitbundige finale.

 1. Pezzo in forma di Sonatina: Andante non troppo – Allegro moderato
 2. Valse: Moderato – Tempo di Valse
 3. Élégie: Larghetto elegiaco
 4. Finale [Tema russo]: Andante – Allegro con spirito

Philip Glass

glassPhilip Glass [Baltimore, 1937] studeerde wiskunde en filosofie aan de universiteit van Chicago en keyboard aan de befaamde Juilliard School of Music in New York.

Ravi Shankar

In 1966 kwam hij in contact met de Indiase sitarspeler Ravi Shankar en Glass raakte erg van deze virtuoos onder de indruk. Vrijwel meteen liet Glass zijn oude manier van componeren los en raakte hij in de ban van de Indiase muziek met zijn additieve ritmes. Glass werd een voorloper van de minimal music waarbij korte muzikale frases, soms gebaseerd op slechts een paar tonen, met subtiele variaties eindeloos worden herhaald.

3 Oscar nominaties

Zeer bekend werd zijn muziek bij de film Koyaanisqatsi uit 1982. Glass werd drie maal genomineerd voor een Oscar voor de Beste Filmmuziek: Kundun [1997], The Hours [2002] en Notes on a Scandal [2007].

Glass’ vioolconcert nr. 2 voor solo-viool, strijkorkest en synthesizer, bijgenaamd ‘The American Four Seasons’, werd geschreven in 2009 op verzoek van violist Robert McDuffie die graag een werk wilde spelen dat kon samengaan met de bekende Vier Jaargetijden van Antonio Vivaldi. Glass verweeft in dit werk diverse stijlen op subtiele wijze met elkaar en het heeft onmiskenbaar zijn handelsmerk als monumentalist-minimalist.

Een grote overeenkomst in beide werken is het klavecimbel dat Vivaldi voorschrijft en de synthesizer die bij Glass de rol van continuo heeft. Echter, de seizoenen bij Vivaldi worden nauwkeurig omschreven maar bij Glass wordt dat weggelaten. Het is aan de luisteraar zelf om te bepalen welk seizoen men meent te horen. Ook in dit veeleisende werk is violist Mathieu van Bellen de solist.

Mathieu van Bellen

Solist bij Het Zeeuws Orkest is de uit Hulst afkomstige violist Matthieu van Bellen die al vaker bij het orkest te gast was.

Tijdens het tournee 2017 van het Nederlands Studenten Orkest soleert Mathieu van Bellen met ‘Far calls. Coming, far!’ van de Japanse componist Toru Takemitsu. In het najaar 2016 werd aan Mathieu van Bellen met zijn Busch Trio de prestigieuze Kersjesprijs toegekend.

Kaartverkoop via deze site of fysiek bij de VVV Zierikzee

Back to Top ↑
 • WIETSKE LELIE GERIDDERD

  Wat zijn we trots! Wietske Lelie heeft op 26 april een lintje gekregen. Ze werd in het zonnetje gezet voor haar enorme inzet voor het Zeeuws Orkest, maar ook haar tomeloze inzet voor het behoud van de concertzaal werd genoemd.

  Namens het voltallig orkest, gefeliciteerd!

 • Verwacht…

  Hannes Minnaar in Mozart Pianoconcert nr 22. Najaar 2017

  – 9 nov Terneuzen
  – 10 nov Goes
  – 12 nov Middelburg

 • Luister naar de opname van 12 maart

 • Tweets Het Zeeuws Orkest

 • Nieuws