scheldeloodsenkoor m.m.v HZO


Eastman Muziekprijs Zeeuwse Jeugd (EMZJ)

 

Eastman Chemical is de enige sponsor van het naar hen vernoemde concours.
Doel van de Eastman Muziekprijs Zeeuwse Jeugd is het stimuleren van jong Zeeuws talent op het gebied van klassieke muziek in brede zin en het aan hen bieden van een podium waar zij zich aan het publiek kunnen laten horen en zien.
Voor enkele finalisten resulteert dat in een optreden met Het Zeeuws Orkest en …… wie weet betekent dit concours een opstap naar eeuwige roem!

Het huidige Eastman Chemicals is een afsplitsing van het Eastman Kodak bedrijf dat in 1920 door George Eastman werd opgericht teneinde de productie van de voor de fotografie benodigde stoffen te verzekeren. Neven producten werden ontwikkeld. Zo werd het meer en meer een chemisch bedrijf en dat leidde in 1994 tot de afsplitsing van Eastman Chemical Company uit het Eastman-Kodak concern.
eastman_logoDe vestiging van Eastman in Middelburg produceert ruim tachtig verschillende harsen die worden toegepast in de kleefstoffen-, rubber- en kauwgomindustrie. Ruim 90% van de productie wordt geëxporteerd naar meer dan 70 landen. In totaal werken ongeveer 250 mensen voor Eastman in Middelburg

 

08-04-2017

Vandaag vond in de concertzaal te Middelburg de finale plaats.

Wederom – net als voorgaande jaren – kon worden geconstateerd dat het in Zeeland “barst” van het talent. Ook dat er naast bekende namen er steeds weer nieuwe opduiken.

 

 

Voor elk van de finalisten een korte notitie  van de jury:

Categorie A, 08 t/m 12 jaar
1e prijs:
Laura Landman
Liet de vleugel mooi zingen, fraaie techniek

Categorie B, 13 t/m 15 jaar
2e prijs:
Quintijn van Heek
Echte “podiumprésence”, boeiende voordracht
Evan van der Feen
Verrassende repertoirekeuze, pianistisch talent
3e prijs:
Lieselot Verschueren
Goede repertoire keuze, veel aandacht voor de dynamiek

Categorie C, 16 t/m 19 jaar
1e prijs:
Eli van der Bent
Wist de zaal muisstil te krijgen! Helder spel, soepele techniek.
2e prijs:
Margaretha Clement
Mooi toucher, technisch en muzikaal goede vertolking
Christian Jongepier
Heeft zijn virtuositeit ten volle getoond
3e prijs:
Ertuğrul Aktaş
Dynamisch soms verassend, imponerende Rachmaninov

Het Zeeuws Kamerorkest TY nodigde Laura Landman uit om een keer met hen op te treden

Ertuğrul Aktaş werd winnaar van de publieksprijs.

Het optreden van Rhodé  van Voorst werd ook zeer gewaardeerd.

Deelnemers waren:

piano; Claude Debussy: Golliwogg’s Cakewalk

Mijn naam is Laura Landman. Ik ben 12 jaar en volg de opleiding Tweetalig VWO op het Goese Lyceum. Piano speel ik al sinds mijn zesde. Mijn pianodocente heet Hanneke du Bois en komt uit Goes.
Vorig jaar heb ik meegedaan aan de Talentenjacht ‘Superkids’ op RTL 4. Ik was één van de finalisten. Ik houd van klassieke muziek. Mijn favoriete componisten zijn: F. Chopin, L. van Beethoven, G. Pierné, C. Debussy, P. Tchaikovsky, F. Liszt, F. Mendelssohn en W. Mozart. Ik wil graag mijn liefde voor muziek met jullie delen!

 

piano; Maurice Ravel: Jeux d’ eau

Ik ben Evan van der Feen, 14 jaar,  en speel sinds mijn elfde jaar klassiek piano. Ik heb voor nu voor het derde jaar les van Rien Balkenende aan de Zeeuwse Muziekschool. Sinds vorig jaar maak ik deel uit van de talentenklas, hierdoor treedt ik vaker op. Het oefenen voor een optreden zorgt ervoor dat ik stukken beter beheers. Ik vind het ook erg leuk om voor een publiek te spelen. Behalve piano spelen luister ik ook graag klassieke muziek. Mijn lievelings componisten zijn Beethoven, Ravel en Bach.

 

piano; Saint-Saens: Havanaise

Ik ben Quintijn van Heek, ben 14 jaar  en ik speel viool sinds mijn 6de. Ik ben begonnen op de Zeeuwse Muziekschool bij Ellen Criel, heb hier ook in de talentenklas gezeten. Ik zit nu voor het derde jaar in Engeland op een Specialist Music School. Behalve vioolles en schoolvakken (die ook belangrijk worden gevonden ) speel ik daar in een strijkkwartet, een strijkorkest en ook nog in een symfonieorkest. Ik speel op een viool van het Nationaal Instrumentenfonds.

 

alt saxofoon; Eugene Bozza: Aria, Ronald Binge; Concerto

Lieselot Verschueren is 13 jaar komt uit Graauw, Hulst. Zit in het tweede leerjaar van het Reynaertcollege. Doet dit jaar voor de tweede keer mee met Foxart (een talentenjacht op het Reynaertcollege). Heeft nu bijna 5 jaar saxofoon les op de Zeeuwse Muziek School in Hulst. Zal eind dit schooljaar B examen doen. Is lid van Fanfare Nooit Gedacht uit Graauw en speelt in het saxofoonensemble Sax@work van de ZMS. Zit nu voor het tweede jaar in de Talentenopleiding van de ZMS. Heeft vorig jaar deelgenomen aan een masterclass van het Haags Saxofoonkwartet met als afsluiting een gezamenlijk optrede

 

piano; Rachmaninov: Prelude, L. van Beethoven: sonate G-dur

Mijn naam is Ertuğrul Aktaş en ik ben 16 jaar.
Ik zit op de SSG Nehalennia Breeweg in HAVO 3
Ik ben in april 2015 begonnen met het bespelen van de piano.
Daarvoor heb ik nog nooit piano bespeeld.
Ik neem lessen bij mijn docente: Natalia Pavlova. Ik vind piano spelen ontzettend leuk. Als ik niet de piano bespeel, luister ik voornamelijk naar klassiek en vind ik stijl barok erg mooi. Mijn favoriete componist is Bach.
Daarnaast houd ik mijzelf fit door te sporten. Ook ben ik graag bezig met wiskunde of natuurkunde.
Mijn streven is om na het voortgezet onderwijs door te kunnen stromen naar een conservatorium en daarnaast ook een studie met wiskunde te volgen.

 

piano; Maurice Ravel : Gaspard de la Nuit

Mijn naam is Eli van der Bent, ik ben 17 en heb nu ruim twee jaar klassiek pianoles bij Rien Balkenende, op de Zeeuwse Muziekschool in Middelburg. Daarvoor heb ik een aantal jaar lichte muziek gedaan, en daarvoor een paar jaar trompetles. Ik luister voornamelijk naar klassieke muziek, meestal uit de romantiek, bijvoorbeeld Chopin, Rachmaninoff. Ik hou ook erg van Strauss (Richard), Vaughan Williams en Beethoven. Als ik de middelbare school heb afgemaakt ga ik naast mijn studie in Leiden, bij het conservatorium in Den Haag het zogeheten Practicum Musicae volgen

 

piano; Chopin: 2e Ballade

Mijn naam is Margaretha Clement. Ik ben 17 jaar. Toen ik 4 jaar was begon ik een passie voor de piano te ontwikkelen. Mijn eerste pianolessen kreeg ik van van Karin de Boef. Later kreeg ik lessen van Joop Albracht aan UCR, waar ik zijn opvolgster Reineke Broekhans als docente heb. Na school wil ik zeker verder met piano, het liefst gecombineerd met andere vakken.

 

 

cornet; J.B. Arban: Carnaval de Venise

Christian Jongepier is 16 jaar en speelt al vanaf zijn zesde jaar op cornet. Hij speelt mee in Delta Brass Zeeland en Brassband Roosendaal. Op trompet speelt hij in de fanfare van Serooskerke en in het Zeeuws Studenten Orkest. Door Brassband Rijnmond is hij recent gevraagd om de bugelpartij voor zijn rekening te nemen bij hun deelname aan de Nederlandse kampioenschappen.
Hij heeft les van Tiny van de Wijdeven, alle examens aan de ZMS behaalde hij cum laude. Trompetdocent Arto Hoornweg (Utrechts Conservatorium) ondersteunt hem als mentor/coach. Hierdoor speelt hij vanaf september 2015 ook op trompet. Christian zit in HAVO-4 op CSW Van de Perre.
Christian was in 2014 regiofinalist van het Prinses Christina Concours, als enige Zeeuw én koperblazer. Een jaar later was hij finalist tijdens het EMZJ-concours, ook hier als enige koperblazer.
In februari jl. nam hij weer deel aan het Prinses Christina Concours, met dit keer als voorlopig resultaat dat hij een plaats in de landelijke halve finale heeft veroverd.
Naast vele solo-optredens met piano heeft Christian ook al 2 maal gesoleerd met orkestbegeleiding. In 2016 met het Zeeuws kamerorkest TY tijdens hun jubileumconcert en in 2017 met Het Zeeuws Orkest tijdens hun reeks Nieuwsjaarconcerten. Voor uitverkochte zalen in Terneuzen, Vlissingen en Goes.
Komende zomer zal hij (net zoals in 2015) afreizen naar Amerika. Hij gaat dan o.a. masterclasses volgen aan The Oberlin Conservatory of Music in Oberlin (OHIO), op persoonlijke uitnodiging van de docerend professor.

Zij ontving een uitnodiging om te zingen:


Rhodé  van Voorst, 15 jaar,  mezzo sopraan
James Horner: My heart will go on (Titanic song)

 

 

 

 

Leden van de jury EMZJ 2017 :

Denkend aan Zeeland hóórt Gisella Bergman de geluiden van:
De oude muziekschool in de Singelstraat in Middelburg waar ze haar eerste blokfluit- en pianolessen kreeg;
Het Zeeuws Jeugd orkest waardoor ze altviool is gaan spelen; de muziekschool in de Kuiperspoort, waar ze reeds op 19 jarige leeftijd haar eerste altvioollessen   gaf;
Het Zeeuws Orkest, met wie ze de eer had een paar keer solo te mogen spelen;
Nog steeds (naast een aantal jaren altvioliste in het Koninklijk Concertgebouw Orkest te zijn geweest) en inmiddels ruim 40 jaar lang, ligt haar hart bij lesgeven.

Lou Blok, opgegroeid in een gezin waarin de klassieke muziek een prominente rol speelde, heeft de cello hem vanaf zijn tiende levensjaar vergezeld.
Na de voltooiing van zijn opleiding aan het Utrechts Conservatorium was hij gedurende twee jaren werkzaam als aanvoerder van de cellogroep in het Gewestelijk Orkest van Zuid-Holland en vervolgde zijn loopbaan als cellist in het Residentie Orkest.
Na zijn pensionering ontvluchtte hij samen met zijn echtgenote de randstad en geniet sindsdien van de prachtige natuur die Zeeland biedt.

Reineke Broekhans studeerde piano aan het Brabants Conservatorium. Na het eindexamen Uitvoerend Musicus, waarbij zij de laureatenprijs van het Brabants Orkest behaalde, specialiseerde zij zich in de kamermuziek aan het Rotterdams Conservatorium. Zij sloot deze studie in 2000 cum laude af.
Als solist viel ze in de prijzen bij diverse concoursen en soleerde met verschillende orkesten in pianoconcerten van Mozart en Swerts. Ze is als correpetitor en docent verbonden aan het Fontys Conservatorium Tilburg, Codarts Conservatorium Rotterdam en University College Roosevelt Middelburg. Met violiste Julija Hartig vormt ze sinds 2000 een duo. 

Ellengard Jense, geboren in Delft, studeerde na haar middelbare schooltijd piano en schoolmuziek aan het Koninklijk Conservatorium in den Haag. Na haar studie verhuisde zij naar Zierikzee. Vele jaren was zij docent piano, later ook regiodirecteur, van de Zeeuwse Muziekschool op Schouwen-Duiveland. O.a. als lid van het Trio Hutÿra werkte zij mee aan veel concerten in de provincie. Samenspel heeft haar altijd speciaal geboeid, zo begeleidde zij met veel plezier zowel collegae als amateurmusici en is zij nog steeds actief op het terrein van de kamermuziek.

Elma Meijer studeerde dwarsfluit aan het Brabants Conservatorium en aanvullend aan het Koninklijk Conservatorium te Antwerpen. Daarna speelde zij in diverse orkesten, onder andere o.l.v. Jos van Immerseel, Robert Groslot en Jaap van Zweden. Thans is zij als fluitiste betrokken bij TY, het Zeeuws Kamerorkest en is fulltime in dienst bij de Zeeuwse Muziekschool.

Huug Steketee werd geboren in Zeeland en kreeg aanvankelijk muziekles van zijn vader.
Op zijn 18de ging hij naar het Sweelinck conservatorium in Amsterdam en studeerde daar bij Klaas Kos, solotrompettist van het Concertgebouw Orkest.
Sinds 1986 is Huug solotrompettist van het Residentie Orkest in Den Haag. Ook geeft hij les aan het Koninklijk Conservatorium aldaar.
Sinds 2005 maakte hij 2 CD’s: “Shining Waters” en ”Portraits in Brass”. Hij wordt daarop begeleid door de Hepworth (Cookson Homes) Band.

 

Terugblik: winnaars Eastman Muziekprijs Zeeuwse Jeugd 2015

De finale van het concours werd ditmaal gehouden op 22 maart 2015.
Juryvoorzitter Anton de Kort stelde bij de prijsuitreiking vast dat er op hoog nivau was gemusiceerd. In alle drie de leeftijdscategorieën was er sprake van een nek-aan-nekrace tussen de finalisten.
Dat bleek heel nadrukkelijk uit de resultaten bij de jongste deelnemers, tussen 8 en 12 jaar.
Daar kende de jury aan twee van de drie deelnemers een eerste prijs toe: aan  Quintijn van Heek als Rolf de Vries, beiden op viool.
Na de beide eerste prijswinnaars in de jongste categorie deelnemers was er een tweede prijs voor Laura Landman, piano. Bij de 3 finalisten tussen de 13 en 15 jaar was de tweede prijs voor kornettist Christian Jongepier en werd Viola Koopman (viool) derde. Mezzo-sopraan Hanna de Bruin werd in de categorie finalisten tussen 16 en 19 jaar tweede, de derde prijs was voor Hilde v.d. Ploeg (piano).

In de hoogste leeftijdsgroep, tussen 16 en 19 jaar, speelde de 17-jarige Martijn Wijsman zich met de eerste Ballade uit opus 23 van Chopin naar de eerste prijs. Hij was ook drie jaar eerder bij de voorlaatste editie van het concours winnaar in zijn leeftijdsgroep.

De 15-jarige Anna May van de Feen is de meest gelauwerde deelnemer geworden van de twaalfde editie van het Eastman Muziekconcours voor de Zeeuwse Jeugd. Tijdens de finale van deze muziekwedstrijd 2015 speelde zij drie prijzen bij elkaar. Zij won de eerste prijs in haar leeftijdscategorie 12 tot en met 15 jaar; met een klein verschil kreeg zij ook de meeste stemmen van de talrijke bezoekers in de Zeeuwse Concertzaal in Middelburg. Bovendien won zij de prijs van de Stichting Jong Zeeuws Talent, waardoor zij een keer mag optreden met het Zeeuws kamerorkest TY.

De Vereniging van Vrienden organiseert periodiek het Eastman Concours mede om de kwaliteit van de muziekbeoefening onder jonge Zeeuwen te stimuleren. Uit de resultaten mag blijken dat dit tijdens deze editie royaal is gelukt.

IMG_4940De belangstelling om deze finale bij te wonen was groot, de concertzaal was geheel gevuld met meelevende en aandachtig luisterende bezoekers. Over de organisatie, door de Vereniging  in  handen  van een speciaal comité gegeven, werd alom met waardering gesproken.
Het past de Vereniging van Vrienden  van Het Zeeuws Orkest in het bijzonder Eastman Chemical Middelburg te bedanken: dit bedrijf sponsort het gehele concours. Zonder die betrokkenheid is deze muziekwedstrijd niet mogelijk.

 

 

Hieronder zie je een impressie van de Eastman muziekprijs van 2015 uitgezonden door Omroep Zeeland:

 

Een verre terugblik:

Henry Molkenboer,  finalist in 2012, schrijft:

henry-molkenboer

De verbondenheid met de gekozen muziek

De harde arbeid die gevraagd wordt bij het studeren van muziek, zo ook bij de voorbereiding op een concours, in combinatie met de nieuwsgierigheid en voorpret van een finale-avond, zorgen tezamen voor een periode die ik mij nog steeds goed kan heugen.

In de periode voorafgaand aan het concours begint de voorbereiding eigenlijk al bij het uitzoeken van de te spelen stukken. Een uiterst interessante afweging die de balans moet zien te creëren tussen het vinden van werken die dicht bij de uitvoerder staan, maar die tegelijkertijd ook de attentie van een jury kunnen trekken. Aangezien ze tot op grote detail zullen moeten worden gestudeerd, is het belangrijk van de gekozen muziek te houden, zodat ze ‘fris’ blijven als het moment van uitvoeren daar is. In het proces van studie kan soms een beter begrip en verbondenheid worden gevonden naarmate de ontwikkeling vordert richting de juiste ‘temperatuur’.

Los van eventuele try-outs, volgt de eerste echte testcase natuurlijk tijdens de voorrondes. Van te voren wordt gehoopt op een plek in de finale, maar die zal eerst moeten worden afgedwongen. Wanneer dit een positieve uitslag oplevert, motiveert dit nog meer richting de finale. De vermelding in media, een interview hier en daar bouwt de spanning gradueel op richting de avond waar je je zo lang op voorbereid hebt.

Veel factoren zullen van invloed zijn op de concentratie van een finalist op de finale-avond: de aanwezigheid van familie in de zaal, het spelen voor een groot publiek, voor pianisten: het uitvoeren op alweer een ander instrument. Toch is het belangrijk dat de uitvoerder de ruimte en tijd neemt om een situatie te creëren waarbij hij zich kan toeleggen op het zeer bewust uitvoeren van ‘zijn’ muziek. Daar omheen kan er genoten worden van de speciale ervaring van zo een bijzondere avond.

Bekijk ook: Eastman muziekprijs 2012 uitgezonden door Omroep Zeeland


Back to Top ↑
  • Vrienden van het ZO op Twitter

    Follow @Vrienden_HZO