scheldeloodsenkoor m.m.v HZO


Nieuws

Zeeuws Orkest op de Franse tour

Zeeuws Orkest op de Franse tour

Het programma van het Nieuwjaarsconcert van Het Zeeuws Orkest (HZO) is net zo afwisselend als het weer van deze weken. Toch was er een rode draad: er werden heel wat composities van Franse componisten gespeeld.

De Ouverture Wilhelm Tell van Rossini was een prima openingswerk. Pittige ritmes, een sfeervol landelijk deel met mooie inbreng van de althobo en een militair gespeeld slotdeel, brachten het publiek in feeststemming. De Danse Macabre van Saint-Saëns lijkt een sinister werk, maar is dat niet. Je ziet de tekenfilm met Mickey Mouse die op een kerkhof xylofoon speelt op de botten van een geraamte voor je. Orkestmeester Marcus Vliegen speelde de partij van de dood op een ontstemde viool erg overtuigend.

HZO wil ook elk jaar een podium bieden aan jong (Zeeuws) talent. Deze keer was het de beurt aan Christian Jongepier, die Carnaval de Venice van Arban voor cornet speelde. Een virtuoos werkje dat een technische vaardigheid vereist om U tegen te zeggen. Op het thema van een bekend volkswijsje wordt een aantal keren gevarieerd. Jongepier speelde met bravoure en haalde de vlotte loopjes makkelijk uit zijn instrument. Ik heb bewondering voor de wijze waarop hij zich na een korte aarzeling herstelde in de laatste variatie.

De vier delen uit de Arlésienne Suites van Bizet werden vlot, dansant en in strak ritme gebracht.
Deel twee begon met de Ouverture La belle Hélène van Offenbach, licht en humoristisch. Daarna kwam voor velen in de zaal het moment van de avond: het optreden van Karin Bloemen. Zij lardeerde met kleine conferences de liederen die ze zong, zoals Het Dorp.

Een verrassend mooi arrangement door Thorwald Jørgensen van het bekende Bécaud-lied Et Maintenant was voor mij een hoogtepunt. Zo knap om het ritme van de Boléro van Ravel hier te gebruiken. Met de Tritsch-Tratsch polka van Strauss werd het concert vrolijk afgesloten.

Het Zeeuws Orkest o.l.v. Ivan Meylemans.

PZC 12-01-2017 door Jeanette VergouwenBack to Top ↑
 • Verwacht…

  Hannes Minnaar in Mozart Pianoconcert nr 22. Najaar 2017

  – 9 nov Goes
  – 10 nov Zierikzee
  – 12 nov Middelburg

 • Luister naar de opname van 12 maart

 • Tweets Het Zeeuws Orkest

 • Nieuws